AÖF - Açıköğretim - Ders Notları - Çıkmış Sorular

Tam Versiyon: GIDA COĞRAFYASI 2017 FİNAL ÇIKMIŞ SORULARI
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
1.Türkiye'de tahıl üretiminde, buğdaydan sonra en geniş alanların ayrıldığı ve en çok ürünün yetiştirildiği tahıl aşağıdakilerden hangisidir?
A) Pirinç
B) Darı
C) Çavdar
D) Yulaf
E) Arpa

2.Nötr karakterli toprakların pH değeri aralığı aşağıdakilerden hangisidir?
A) 2,9 - 3,6
B) 3,7 - 4,5
C) 5,7 - 6,5
D) 6,6 - 7,3
E) 7,4 - 9,1

3.Aşağıdakilerden hangisi yumru ve kökleri yenen sebzelerden biri değildir?
A) Acur
B) Soğan
C) Havuç
D) Şalgam
E) Kırmızı pancar

4.Düşük ve değişken sıcaklıklara dayanıklılığı en fazla olan baklagil aşağıdakilerden hangisidir?
A) Fasulye
B) Mercimek
C) Soya
D) Bezelye
E) Bakla

5.Genel olarak hayvansal kaynaklı gıda fiyatlarının bitkisel kaynaklı gıda fiyatlarından yüksek olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A)Hayvansal gıdaların çevre şartlarından çok çabuk etkilenmesi
B) Hayvancılık politikaları
C)Hayvansal kaynaklı gıdaların daha yüksek maliyetli ve daha karmaşık bir üretim planının olması
D)Hayvancılığa devlet desteğinin yetersiz olması
E)Hayvansal gıdaları saklama koşullarının yetersiz olması

6.Dünyada yumurta üretiminde en büyük paya sahip ülke aşağıdakilerden hangisidir?
A) Çin
B) Japonya
C) Türkiye
D) Almanya
E) Fransa

7.Bitki bilimcilere göre aşağıdakilerden hangisi dünyada meyvelerin ana vatanı olan başlıca bölgelerden biri değildir?
A) Orta Amerika
B)Karadeniz ve Hazar Denizi arasında yer alan Kafkas Dağları
C) Avustralya
D) Endonezya
E) Çin

8.Bebeklerin beslenmesinde, anne sütünün yetmediği durumlarda tavsiye edilen meyve suyu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Üzüm suyu
B) Kayısı suyu
C) Elma suyu
D) Şeftali suyu
E) Portakal suyu

9.Dünya et ticaretinde; kanatlı ve sığır etine oranla domuz, koyun ve keçi etinin ticaret oranlarının düşük olmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Üretim miktarlarının düşük olması
B) Hayvan başına et veriminin düşük olması
C) Hayvan sayısının az olması
D) Kâr marjlarının düşük olması
E)Bu etlerin daha çok üretildiği ülkelerde tüketilmesi

10.Et ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) B grubu vitaminler bakımından zengindir.
B)Bileşiminde yaklaşık %75 su, %20 protein, %2-3 lipit vardır.
C) Hücre yapıcı ve onarıcı değerli bir gıdadır.
D) Bütün et çeşitlerinin kalori değeri yüksektir.
E) Amino asitlerce zengindir.


11.Aşağıdakilerden hangisi yumuşak çekirdekli meyvelerden biridir?
A) İğde
B) Kızılcık
C) Muşmula
D) Şeftali
E) Erik

12.Türkiye’de meyve üretiminde en düşük paya sahip bölgeler aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?
A) Doğu Anadolu-Karadeniz
B) Güneydoğu Anadolu-Doğu Anadolu
C) Akdeniz-Karadeniz
D) İç Anadolu-Güneydoğu Anadolu
E) Karadeniz-İç Anadolu

13.Aşağıdakilerden hangisi baharat olarak değerlendirilen sebzelerden biri değildir?
A) Nane
B) Fesleğen
C) Kekik
D) Dereotu
E) Maydanoz

14.Dünyanın en büyük balık üreticisi olan ülke aşağıdakilerden hangisidir?
A) İspanya
B) Türkiye
C) Kuzey Kore
D) Çin Halk Cumhuriyeti
E) Amerika Birleşik Devletleri

15. I. Karides, istiridye, salyangoz ve midye kabuklular grubunda yer alır.
II. Ahtapot, kalamar ve mürekkep balığı yumuşakçalar grubunda yer alır.
III. Su ürünleri arasında beslenme tercihi ve üretim açısından balıklar öncü konumdadır.
Su ürünleri ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) II ve III
E) I, II ve III

16. I. Tek başlarına temel gıda hammaddesi olarak kullanılırlar.
II. Gıda ürünlerinin bozulmasını önlerler veya geciktirirler.
III. Baharatların pek çoğu aynı zamanda değerli birer tıbbi ve aromatik bitkidir.
Baharatlarla ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız III
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III

17.Aşağıdakilerden hangisi ılıman iklim bölgelerinde yetişen baharatlardan biri değildir?
A) Kekik
B) Kakao
C) Anason
D) Biberiye
E) Kimyon

18.Hindistan cevizi, tarçın, zencefil ve karanfil gibi baharatların kokusunu bir arada içermesinden dolayı, İngilizce'de tüm baharatlar anlamına gelen "allspice" ismiyle kullanılan baharat aşağıdakilerden hangisidir?
A) Zerdeçal
B) Karabiber
C) Kakule
D) Havlıcan
E) Yenibahar

19.Alaska mezgiti aşağıdaki iklim kuşaklarından hangisinde yaşamaktadır?
A) Tropikal
B) Kutup
C) Ekvatoral
D) Subtropikal
E) Ilıman

20.Aşağıdakilerden hangisi su ürünlerinden yapılmış hazır gıdalardan biri değildir?
A) Hamsi kuşu
B) Fishburger
C) Fishfinger
D) Deniz ürünleri salatası
E) Midye dolma

E D A B C A C A E D C B C D E D B E B A