Forum Gündemi:

Editör
#1
Kurumsal Kaynak Planlama Sistemleri
4.Ünite



Kurumsal Kaynak Planlamasının Doğrudan Etkilediği İşletmecilik Alanları
Örneğin Siparişin Tamamlandığı Bilgisi Faturalama İşlemine Başlayacak Muhasebe Bölümüne Gönderildiğinde, Belki De Ürün Haftalardır Bitmiş Halde Müşteriye Gönderilmeyi Bekliyor Olabilir. Bu Tür Sistemlere Diğer Bölümlerden Kopukluğu Vurgulamak Üzere Bilgi Adaları Ya Da Silolar Adı Verilir.
İş Süreçleri, Girdileri Alıp Bir Ya Da Fazla Dönüşüm İşlemi Uygulama Anlamında İşleyerek, Müşteri İçin Değer Yaratan Çıktılara Dönüştüren İşlemler Dizisidir. Dönüşümler Fiziksel, Mekansal, Finansal Ya Da Bilgisel Dönüşümler Olabilir. Mekansal Dönüşüme Ulaştırma Örneği Yani Bir Ürünün Ya Da Bir Yolcunun Bir Yerden Bir Başka Yere Taşınması, Fiziksel Dönüşüme Üretim Sürecinde Üretim Faktörleri Kullanılarak Yeni Bir Ürüne Dönüştürülmesi Örnekleri Verilebilir. Finansal Dönüşüme Belirli Bir Miktar Paranın Başka Bir Döviz Kuruna Çevrilmesi Ya Da Bankada Belirli Bir Süre Tutularak Bir Miktar Faiz Kazanması, Bilgisel Dönüşüme İse İş Yerine Yeni Başlayan Bir Çalışanın Oryantasyon Eğitimi Verilerek İş Yeri Ve Yapacağı İş Hakkında Bilgilendirmesi Verilebilir.
Sistem Yaklaşımı: Olayları, Durumları, Girdi, Süreç Ve Çıktı Olarak İnceleyen Bir Düşünce Tarzı.
İş Süreci: Bir Ya Da Daha Fazla Girdiyi İşleyerek Müşteriler İçin Değerli Çıktılara Dönüştüren Faaliyetler Bütünü
Süreç Modeli: Belirli Bir Hizmetin Ya Da Ürünün Tasarımı, Geliştirilmesi, Hazırlanması Ve Üretimi Sürecinde İyileştirmeyi Ve Verimliliği Sağlamak Üzere Uygulanan Süreçlerin Ardışımı Ve Etkileşimleri Hakkında Bütünsel Görünüm
Yeniden Yapılandırma: Var Olan Bir Sistemin İrdelenip Tersine Mühendislik Çalışması İle Yeniden Yapılandırma, Yeniden Belgelendirme, Yeni Hedeflerin Tanımlanması Gibi Aşamalardan Geçirilerek Değiştirilmesi, Yeniden Mühendislik Tasarımı
Süreç Modelleme: İş Süreçlerinin İyileştirilebilmesi İçin Öncelikle Bir Model Olarak Görsel Şekiller İle İfade Edilmesi İşleri Kolaylaştıran Bir Aşamadır.
 
Kritik Performans Göstergeleri
Kurumların Yaptıkları İşlerin Sonuçlarına İlişkin Göstergeler Arasında Seçilmiş Ve Diğer Göstergelere Göre Açısından Daha Fazla Önem Verilen Göstergeler.
Süreçlerin Yeniden Yapılandırılması İş Süreçlerinin Maliyet, Kalite Ve Hız Gibi Kritik Performans Göstergeleri Açısından Önemli İyileştirmeler Sağlayabilmek Amacıyla Temel Özelliklerin Yeniden Ele Alınması Ve Radikal Değişikliklerin Yapılmasıdır.
İşletmeler Neden Kurumsal Kaynak Planlamasına İhtiyaç Duyarlar?
Kurumlar; Küresellşeme, Müşteri Taleplerini Daha Hızlı Karşılama Zorunluluğu, Daha İyi Kalite Ve Daha İyi Hizmet Beklentisi, Kısalan Tepki Süreleri Ve Kısalmış Ürün Yaşam Süreleri Gibi Rekabet Unsurlarına Uyum Sağlamak Zorundadır.
Küresel Bir İşletme, Farklı Yerlerdeki Kaynaklarını Yönetmek İçin, Gerçek Zamanlı Ve Doğru Bilgiye Sahip Olmak Zorundadır. Bazen Farklı Zaman Dilimleri Ve Coğrafi Bölgeleri İlgilendiren Konuları Eş Zamanlı Karar Vermek Zorunda Olabilir. Kkp Uygulamalarını Gerekli Kılan Birçok Faktör Vardır. İşletmenin Tutarlı Bilgi İhtiyacını Karşılayacak Kurumsal Bir Kaynak Oluşturmak, İlk Denemede Güncel Ve Güvenilir Veriye Ulaşmak, İş Süreçlerini Olabildiğince Tek Bir Çatı Altında Bütünleştirmek. İşletmenin Tedarikçileri Ve Müşterileri Arasında, İnternet Üzerinden Zaman Ve Yerden Bağımsız Entegrasyon Kurabilme Yeteneklerinden Dolayı Da Tercih Edilmektedir.
Proje: Tanımlanmış Beklentileri Karşılamak Amacıyla, Zaman, Bütçe, Öz Kaynak Ve Performans Hedefleri İle Sınırlandırılmış, Karmaşık Ve Tuin Olmayan Tek Seferlik Bir Girişim
Proje Yönetimi: Bir Projede Öngörülen İşin Gerçekleştirilmesi Ve Hedefe Varılabilmesi İçin İnsan, Para, Bilgi Ve Malzeme Kaynaklarının En Uygun Biçimde Ve Zamanında Kullanılmasının Sağlanması
Kurumsal Kaynak Planlaması Sisteminin İşletmelere Sağladığı Faydalar
Kkp İş Süreçlerini Büyük Oranda Birbiriyle Bütünleştirerek, Süreçleri Merkezi Olarak Yöneten Bir Sistem Yazılımı Altyapısı Sağlar. İnsanları, Tedarikçileri Ve Müşterileri Birbirine Bağlar Ve Bütünleşme İçin Bir Ortam Oluşturur. Kkp’nin Temel Üstünlüğü, İş Süreçleri Arasında İlişkisel Bir Bağlantı Kurabilmesi Ve Veri Tutarlılığı İle Güvenliğini Sağlamış Olmasıdır.
Kkp Sisteminin Faydaları
-     Piyasadaki Tehtidlere Ve Fırsatlara Daha Hızlı Tepki Vermeyi Sağlar
-     Etkin Stok Yönetimi Ve Denetimiyle, Stok Maliyetlerinin Ve Elde Bulundurma Maliyetlerinin Düşmesine Katkıda Bulunur
-     Bölgeler Veya İş Yerleri Arasında Malzeme, İşçilik, Makine-Teçhizat, Bilgi Gibi Üretim Ve Dağıtım Kaynaklarının Ortaklaşa Ve Verimli Kullanımını Sağlar.
-     Gerçek Zamanlı Kar – Zarar Ve Maliyet Analizlerinin Yapılabilmesini Sağlar
-     Değişken Üretim Koşullarına Hızlı Tepki Vererek Rekabet Gücünün Arttırılmasına Katkı Sağlar
-     Örnek Senaryolar Oluşturarak Muhtemel Sonuçları Canlandırabilir.
Kurumsal Kaynak Planlaması Sisteminin Zorlukları
Kurulumu Zor, Kullanımı Zor, Sisteme Adaptasyon İşlemlerinin Tahmin Edilen Bütçeden Daha Fazla Maliyete Ulaştığı Uzun Zamanlarda Sonuçlanan Projeler Olmaktadır.
Kurumsal Kaynak Planlaması Modülleri
Kkp Sistemlerini En Önemli Özelliklerden Birisi De Modüler Yapıya Sahip Olması Ve Kurumların, İhtiyaç Duyduklarını Düşündükleri Modülleri İstedikleri Taktirde Tek Başına Diğer Modülleri Kullanmaksızın B Ünyelerine Monte Etmelerine İzin Vermesidir.
Modüller; İş Akışlarını Birbirine Bağlamak, Bir Bölümden Diğerine Bilgi Akışını Kontrol Etmek, İşletmenin Müşterileri Ve Tedarikçileri Arasında  Bağlantı Kurmak Amacıyla, Farklı İş Süreçleri Adımları Arasında Bağlantı Kurarlar.
Kurumsal Kaynak Planlamasının Kapsamı
Kkp Sistemleri Esasında, Daha Önce De Değinildiği Üzere Mrp Ve Mrp Iı Kavramlarının İşletmere Yeterli Gelmemesi Nedeniyle Ortaya Çıkmıştır. Bunun Doğal Bir Sonucu Olarak Da Mrp Ve Mrp Iı’nin Kapsamına Giren Her Uygulama Kkp Sisteminin İçerisinde De Yer Almaktadır.
Lojistik: Ürün, Hizmet Ve İnsan Öz Kaynaklarının Gereksinim Duyulan Yerde Ve İstenilen Zamanda Sağlanması
Mrp Kapsamına Giren Ürün Ağaçları, Üretim Planı, Envanter Yönetimi İş İstasyonu İşlevleri, Mrp Iı Kapsamındaki, Lojistik Yönetimi, Üretim Kontrol, Satış Planlama, Satın Alma Planlama, Finansal Planlama Ve Muhasebe İşlevleri, Kkp Sistemlerinin İçerisinde Barındırdığı İşlevlerdir. Mrp Ve Mrp Iı Sistemlerinin Kapsamına İlaveten Kkp Sistemleri, Kalite Yönetimi, Depo Yönetimi, Bilgi Yönetimi Ve İnsan Kaynakları Gibi İşlevleride Bünyesinde Bulundurmaktadır.
Kkp Paketlerinde Temel Bazı Modüller Aynıdır. Bunların Başlıcaları Temel Olarak Finans Ve Muhasebe Satış Ve Dağıtım, Üretim Ve Tadirk Zinciri Yönetim, İnsan Kaynakları Ve Temel Uygulama Modülleri Gibi Ana Başlıklar Altında Toplanmış Olan Modüllerdir.
Finans Ve Muhasebe İle İlgili Modüller
Genel Muhasebe, Bankacılık, Bütçeleme, Alacakların Takibi, Vadeli İşlemlerin Takibi, Sabit Kıymetler, Yönetimin Maliyet İle İlgili Kararları Almasına Yardımcı Olan Raporları Hazırlamakla Sorumlu Yönetim Muhasebesi Gibi Muhasebenin Hemen Her Alanına Yönelik Süreçlerin Yürütülmesi Mümkündür.
Satıcılara Ve Müşterilere Yönelik Muhasebe İşlemleri, Alacak Ve Kredi Takipleri, İşletmenin İşlerini Yaparken Ortaya Çıkan Harcamaların Ve Çalışanların Her Türlü Ödemenin Kayıt Altına Alınması, Yasalara Uyumun Sağlanması Ve  Vergi İle İlgili Hesapların Yapılması İşletmenin Sahip Olduğu Her Türlü Duran Ya Da Dönen Varlıkların Takibi, Amortisman İşlemleri, Bütçe Hazırlanması, Özel Defterler, Bankalar İle İletişimin Sağlanması Tedarikçiler İle Her Türlü Ödeme  Alacak Verecek İşlerinin Takip Edilmesi Süreçleri Bu Modül Kapsamına Girmektedir.
Modül Veri Tabanı Muhasebe İle İlgili Kayıtların, Müşteri Ver Tabanı Bilgilerinin, Ödeme Planlarının, Alacakların Ve Tahsilatların, Çeklerin Ve Diğer Genel Muhasebe Uygulamalarının Tamamını Kapsamaktadır.
Muhasebe: İşletmelerde, Para İle İfade Edilen İşlemleri Kayıtlara Geçirmek Ve Bu İşlemlerden Oluşan Sonuçları Değerlendirmek Ve Yorumlama Yöntemleri, Sayışım, Sayışmanlık
Finans: Bir İşetme Ya Da Kurumun Yatırım, Üretim Ya Da Satış Etkinliklerini Gerçekleştirmesi İçin Gereksindiği Para Ya Da Kredi Ve Bunları Sağlama Etkinliği Kaynak Sağlama
 
 
 
 
Modül Kapsamında Maliyet Muhasebesi İle İlgili Olarak Gerçekleştirilebilen Süreçler
-     İşletmenin Genel Giderlerinin Takibi Ve Dönem Sonunda Dağıtımlarının Yapılması
-     Üretim Bölümüne İlişkin Adam/Saat Maliyetlerinin Takibi Ve Mhasuplaştırmaları
-     Özel Gider Harcamalarının Takipleri
-     Ürünlerin Maliyetlerinin Hesaplanabilmesi İçin Üretimde Kullanılan Her Türlü Malzemenin Standart Ve Fiili Maliyet Heasbının Yapılması
-     Karlılık Analizi, Satışı Yapılan Ürünlerin Ve Şirketin Tüm Gelir Kalemlerinin Detaylı Şekilde Takip Edilmesi
Finans İle İlgili Diğer Süreçler İse İşletmelerin Finansal Altyapılarına Ait Tüm Finansal Verilerin Takip Edilmesi, Kayıtların Sürekli Ve Güncel Olarak Tutulması, Yatırım Kararlarının Alınmasına Yönelik Süreçlerin Gerçekleştirilmesi, Kısa, Orta Ve Uzun Vadedeki Finansal İhtiyaçların Belirlenmesi, Ödeme Planlarının Yapılması V.B Gibi Sıralanabilir.
Üretim Ve Tedarik Zinciri Yönetimi İle İlgili Modüller
Üretim Modülü, Üretim İçin Kullanılacak Malzemelerin Tedarikçilerden İstenmesini Takiben İşletmeye Teslim Edilip Depoya Giriş İşlemlerinin Yapılmasından Müşterilere Teslim Edilecek Hale Dönüştürülünceye Kadar Olan Tüm İlgili Süreçleri İçermektedir. Dolayısıyla Modül İle Bağlantılı Olan Üretim Planlama, Malzeme Yönetimi, Depo, Tedarik Zinciri Yönetimi, Kalite Gibi Çok Sayıda Modül Bulunmaktadır.
Üretim Planlama Ve Kontrol Modülü Aşağıdaki Süreöleri Kapsar
-     Üretim Planlamaya İlişkin Ana Verilerin Yönetimi
-     Üretim Sürecindeki Her Türlü Değişiklik Yönetimi
-     Satış Ve Operasyon Planlama
-     Malzeme İhtiyaç Planlaması
-     Uzun Dönemli Planlama
-     Kapasite Planlaması
-     Üretim Yönetimi Ve Kontrolü
Kalite Yönetimi Modülü; Üretilen Ürünlerin, Belirlenen Kalite Koşullarının Sağlandığının Veya Sağlanmadığının Kontrolü İçin Kalite Şartlarının Kontrol Edildiği, Üretim Sürecindeki Tüm Kalite Kontrol Kayılarının Saklandığı Ve Kalite Verilerinin Analiz Edilerek Kaliteye İlişkin Sonuçların Üretildiği Modüldür.
Kalite Yönetimi Modülü Aşağıdaki Süreöleri Kapsamaktadır
-     Temel Kalite Kontrol Verilerinin Takip Edilmesi
-     Satın Alma Sürecine Yönelik Kalite Kontrol Verilerinin Takip Edilmesi
-     Numune Kontrollerine Yönelik Verilerin Takip Edilmesi
-     Üretimin Gerçekleştirilmesi Sürecindeki Kalite Kontrol Verilerinin Takip Edilmesi
-     Üretim Sonunda Üretilen Ürünlerin Kalite Kontrolüne Ait Verilerin Takip Edilmesi
-     Sevkiyatta Kalite Kontrol Verilerinin Takip Edilmesi
-     Ürün İadelerinde Kalite Kontrol Verilerinin Takip Edilmesi
 
 
 
Depo Modülü; İşletme İçinde Envanterde Bulunan Her Türlü Malzemeye Ait Veriyi Kayıt Altına Alan, İşleyen Ve Gerekli Raporların Hazırlanmasını Sağlayan Bir Sistemdir.Süreçleri
-     Farklı Depo Alanları İçerek Karmaşık Depo Yapılarının Yönetimi
-     Depoya Her Türlü Giriş Çıkış İşlemlerinin Takip Edilmesi
-     Kaba İş Yükü Tahmini
-     Zamana İlişkin Takiğlerin Yapılması
-     Teslimatların Takip Edilmesi
-     Kapasite Kontrolü Doğrudan Radyo Frekansı Desteği
Elektronik Veri Transferi: Tedarikçiler İle İş Süreçlerinin Gerçekleştirilmesine Yönelik Belge Ve Verilerin Bilgisayarlar Arasında Elektronik Ortamda Kurallı Olarak Aktarımı Ve Değiş Tokuş Edilmesi
Global Tedarik Zinciri Forumu Üyeleri Tarafından Tanımlanan Sekiz Süreci
-     Müşteri İlişkileri Yönetimi
-     Müşteri Hizmet Yönetimi
-     Talep Yönetimi
-     Sipariş İşleme
-     İmalat Akış Yönetimi
-     Satın Alma
-     Ürün Geliştirme Ve Ticarileştirme
-     İadeler
Tedarik Zinciri Yönetimi: Ham Madde Tedarikçisinden Son Müşteriye Kadar Olan Tedarik Zincirinden Akan Tüm Mal, Bilgi Ve Hizmetin Yönetilmesi Süreci.
Zaman İçinde Pazarlama Ve Satış İle İlgili Süreçler Müşteri İlişkileri Yönetimi Haline Dönüşmektedir.
Konsiye Satış: Malı Devralıp Ödemeyi İse Malların Satışından Sonra Yapılmak Şartıyla İşleyen Bir Satış Şeklidir. Burada Malı Teslim Alan Kişi Malın Mülkiyetine Sahip Olmaz
Müşteri Hizmetleri Modülü, Bir İşletmenin Müşterilerine Verdiği Bakım Ve Onarım Hizmetlerinin Kayıt Altına Alınması, Planlaması Sağlamaktır.
Müşteri Servisi Modülü Kapsamında
-     Düzeltici Bakım Onarım
-     Koruyucu Bakım Onarım
-     Yenileme Bakım Onarım
-     Montaj Bakım Onarım
Müşteri Hizmetleri Modülü
-     Müşterilere Teknik Servis Kapsamında Her Türlü Desteğin Verilmesi
-     Yedek Parça Temin Edilmesi Ve İstenen Yerlere Sevkiyatı
-     Tamir İle İlgili Her Türlü Takip
-     Müşterinin Bulunduğu Yerde Hizmetin Verilmesi
-     Montaj
-     Düzenli Kontroller Ve Bakı Mhizmetleri, Süreçleri İle İlgili İşlemleri Kapsar.
 
İnsan Kaynakları İle İlgili Modüller
İnsan Kaynakları Bölümü, Doğrudan Üretim Sürecinde Yer Almamasına Karşın, Üretimde Çalışacak Tüm Kişilerin İşe Alınmasından Başlayarak İşletme İçinde Bulundukları Her Aşamada İşlerini En İyi Şekilde Yapabilmesi İçin Gereken Destekleri Veren Bir Destek Görevi Görür. İşleri Yapacak Çalışanların Verimli Olması İçin Uygun Ortamı Sağlar, Gerekli Motivasyon, Performans Değerlendirme, Kariyer Planlama, Ve Eğitim Gibi İşlerin Düzenlenmesinden Sorumludur.
 



Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  [Vize] Kullanıcı Deneyimi Tasarımı (1-4.Ünite) Ders Notu Editör 0 8,373 11.11.2017, Saat:00:53
Son Yorum: Editör
  [Vize] Sistem Analizi Ve Tasarımı (1-4.Ünite) Ders Notu Editör 0 5,111 11.11.2017, Saat:00:50
Son Yorum: Editör
  [Vize] İşlem Tablosu Programlama (1-4.Ünite) Ders Notu Editör 0 6,521 11.11.2017, Saat:00:45
Son Yorum: Editör
  [Vize] Üretim Yönetim Sistemleri 4.Ünite Ders Notu Editör 0 5,087 11.11.2017, Saat:00:42
Son Yorum: Editör
  [Vize] Üretim Yönetim Sistemleri 3.Ünite Ders Notu Editör 0 3,666 11.11.2017, Saat:00:40
Son Yorum: Editör

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar:

1 Ziyaretçi